شاید تا امروز بازی با کودک را صرفاً فرصتی برای تفریح یا سرگرم شدن میدانستید اما وقت آن رسیده که بیشتر درباره نقش بازی در رشد هیجانی کودک بدانید. در واقع اگر میخواهید فرزند شما در موقعیتهای مختلف اجتماعی بهخوبی واکنش نشان دهد، از پس تصمیمهایش بربیاید و در نهایت بتواند تعامل و ارتباط خوبی با همسالانش داشته باشد، باید حتماً رشد هیجانی، هوش عاطفی و مهارت ارتباطی او را تقویت کنید. اما چطور؟
در این مقاله قرار است درباره بازیهایی صحبت کنیم که در رشد هیجانی کودک نقش مثبتی دارد، پس با ما همراه شوید و برای خرید وسایل بازی مناسب کودکان حتماً سری به سایت جاپاتوی بزنید.
رشد هیجانی چیست؟
اول از همه ببینیم که رشد هیجانی چیست!
محبت به کودک یا رفتاری که باعث ترس یا اضطراب شود، او را دچار هیجان میکند. هیجان و احساسات مختلف همگی تا دوران بزرگسالی ادامه دارند و هیچوقت تمام نمیشوند. بهاینترتیب، زمانی که کودک یا حتی من و شما نسبت به اتفاقات بیرونی، واکنشی نشان دهیم، هیجان ما مستقیماً در حال عملکردن است.
در این میان بازی و تفریح اگر هدفمند باشد، در رشد هیجانی کودک یعنی واکنشی که او نسبت به اتفاقات نشان میدهد، مؤثر است. به همین خاطر والدینی که قصد دارند رشد هیجانی فرزندشان را تقویت کنند، بهتر است که دربارۀ بازیهایی که در این رشد تأثیر دارد، بیشتر آشنا شوند.
متخصصان حوزه علوم رفتاری بارها و بارها اعلام کردند که فرایند بازی قدرت تخیل کودک را پرورش میدهد. مثلاً زمانی که شما در طول بازی، رنگهای مختلف، اسامی حیوانات یا شهرها را به کودک آموزش میدهید، ناخودآگاه قدرت تفکر، خلاقیت و حتی اعتمادبهنفس او را تقویت میکنید. حالا که با اهمیت نقش بازی در رشد هیجانی کودک آشنا شدید، بیایید نگاهی به وسایل بازی داشته باشیم که در این مسیر تربیتی میتواند به ما کمک کند.
بازی های ساختنی و خلق کردنی!
بهترین اسباببازی برای تقویت رشد هیجانی کودک وسایل بازی ساختنی و خلقکردنی مانند وسایل نقاشی، خمیربازی و لگو است. در واقع اسباببازیهایی که شکل خاصی ندارند و کودک بهراحتی با دستانش میتواند با آنها بازی کرده، آنها را بسازد یا حتی تغیرشان دهد، تأثیر مثبتی در رشد هیجانی، خلاقیت، قدرت و اعتمادبهنفس کودک دارد. ساخت کاردستی یا کشیدن نقاشی را هم میتوان در همین گروه طبقهبندی کرد.
دقیقاً بر اساس همین نظریه است که در مهدکودکها همیشه زمانی برای بازی با خمیر، بازی با لگو و ساخت کاردستی در نظر گرفته میشود. مثلاً در مراکز آموزشی آمریکای شمالی به مناسبتهای مختلف از کودکان میخواهند که برای اعضای خانواده کاردستی درست کنند. این مورد برای کودک فرصتی را فراهم میکند تا خواسته و نیازهایش را بیان کند، احساساتش را نشان دهد و از خلاقیتش برای ابزار وجود استفاده کند.
با کودکتان بازی کنید!
شاید باور نکنید که بازی با والدین به اندازۀ بازی با همسالان در رشد هیجانی کودک موثر است. فرقی ندارد که بخواهید با کودکتان کارتون نگاه کنید، مشغول بازیهای کامپیوتری شوید یا حتی با وسایل ساده ساختنی بازی کنید. درهرصورت، حضور در کنار فرزندتان اعتمادبهنفس کودک را افزایش داده، به اجتماعی شدن کودک و واکنش مناسب در برابر موقعیتهای اجتماعی منجر میشود.
در ضمن، یادتان باشد که والدین هر دو باید با کودکشان بازی کنند و فرصتی برای انتخاب را در اختیار او قرار دهند.
بازی با عروسک را جدی بگیرید!
در بحث مهم نقش بازی در رشد هیجانی کودک از عروسک نباید غافل شوید. بازی با عروسک یا اسباببازی حیوانات یا دیگر وسایل ساده در رشد هوش عاطفی کودک مؤثر است تا او بتواند خواسته و نیازش را بیان کند. موقعیتهای مختلفی را تصور کرده و با شبیهسازی آنها مشغول بازی شود.
بازی با عروسک، وسایل بازی باغوحش، عروسک شغلهای مختلف و اسباب بازی هایی ازایندست برای تقویت مهارت اجتماعی کودک نیز مناسب است. در سنین پایین قدرت حرفزدن او را تقویت میکند و اگر همراه با بازی گروهی شود، بهترین فرصت برای یادگیری مهارت اجتماعی، بازی و تعامل با همسالان است.
رشد هوش هیجانی با بازی کردن!
در کنار رشد هیجانی کودک از تقویت هوش هیجانی هم نباید غافل شوید. هوش اجتماعی مهارت ابراز احساسات کودک و کنترل آن در مواقع مختلف است که از طریق بازیکردن بهخوبی تقویت میشود.
اینجا که میرسیم، نوبت بازیهای فکری است تا هم هوش هیجانی کودک بهمرور شکل بگیرد، حافظه و قدرت یادگیریاش تقویت شود و هم در نهایت کودک بتواند در موقعیتی قرار بگیرد که از تواناییهای خودش مثلاً صحبتکردن برای حل مسائل و مشکلاتش استفاده کند.
در حال حاضر انواع بازیهای فکری مانند اتللو، مافیا کوچولو و … را میتوانید از سایت جاپاتوی سفارش دهید.
بازی فقط سرگرمی نیست!
تا امروز علم روانشناسی نشان داده که بازیکردن صرفا برای سرگرمی و گذراندن وقت نیست، بلکه با انتخاب وسایل بازی درست بهخوبی میتوان کودکی را تربیت کرد که از مهارتهای اجتماعی برخوردار است و میتواند با همسالانش بهراحتی بازی کند.
بازی تاثیر مثبت و مستقیمی در رشد هیجانی کودک و هوش عاطفی او دارد. این بار بهجای اینکه بازی را صرفاً سرگرمی بدانید، آن را فرصتی جهت پرورش خلاقیت کودک در نظر بگیرید. مطمئن باشید که با گذر زمان متوجه بهبود رفتار کودک و تقویت مهارتهای اجتماعی او خواهید شد.
برای خرید وسایل بازی که برای هوش عاطفی و رشد هیجانی کودک مناسب است، پیشنهاد میکنم حتماً نگاهی به سایت جاپاتوی داشته باشید. انواع بازی ساختنی و لگو، عروسکهای مختلف و بازی فکری مناسب تمام گروههای سنی کودک و نوجوان را میتوانید با یک کلیک سفارش دهید.